Find Your Free Essay Examples

Important Questions Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation

Free PDF download of Important Questions for CBSE Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation prepared by expert Political Science teachers from latest edition of CBSE(NCERT) books, On StudySolver.Org to score more marks in CBSE board examination. You can also Download  Political Science Revision Notes Class 12  to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations. Jump to 4 Marks Questions Jump to 6 Marks Questions jump to 2 Marks Questions jump to Passage-Based Questions

Question 1. Mention the main function of the World Trade Organisation (WTO). (Delhi 2013) Answer: The main function of the World Trade Organisation (WTO) is setting the rules for the promotion of international trade. Question 2. How far is it correct to say that globalisation results in the erosion of state sovereignty? (Delhi 2009) Answer: The globalisation affects the state sovereignty to some extent because the State Government have to follow the international decisions on various global issues. Question 3. How far is it correct to say that globalisation actually increases the activities of the state? (Delhi 2009) Answer: Globalisation has actually increased the activities of the state in political, economic and cultural fields. Question 4. What is globalisation? (All India 2008) Answer: Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations and these must be adequately distinguished.

Question 1. Mention any two benefits of globalisation, (All India 2015) Answer: Two benefits of globalisation are:

Question 2. Mention any two political consequences of globalisation. (Delhi 2012) OR What are the political consequences of there globalisation. (Delhi 2012) Answer: Following are the consequences of political globalisation

Question 3. How has technological advancement affected globalisation? (Delhi 2012) OR How have technological advancement and recognition of inter-connectedness affected globalisation? All India 2008 Answer: Technology remains an important factor with regard to globalisation. The technological inventions such as telegraph, telephone and the microchip has revolutionised communication between various global factors. Hence, invention of printing laid basis for the creation of nationalism. Thus, technological advancement and regonition of inter-connectedness affected globalisation. Question 4. What is cultural homogenisation? Give an example to show that its consequence is not negative. (All India 2012) Answer: Globalisation which led to rise of a uniform culture known as cultural homogenisation. It is intermingling of one culture with another one. The consequenes are not always negative as jeans can even go well with khadi kurta. Now-a-days, Americans also wear jeans and kurta. Question 5. Does globalisation lead to cultural homogenisation or cultural heterogenisation or both? Justify. (HOTS; Delhi 2009) Answer: Globalisation has affected our domestic life, food, drink, dress and ideas. It has even affected people’s preferences leading to the fear to threatening world culture. This fear is true upto some extent as globalisation has led to rise of a uniform culture known as cultural homogenisation. On the other hand, cultural homogenisation has contrary effects too. It makes to each culture more distinctive and unique. This process is called cultural heterogenisation. Question 6. What are the economic consequences of globalisation? (Delhi 2009) Answer: Following are the economic consequences of globalisation:

Question 7. Define cultural heterogenisation. (Delhi 2008) Answer: When globalisation leads to each culture becoming more different and distinctive. It is called cultural heterogenisation. Question 8. Mention any one problem created by protectionism. (Delhi 2008) Answer: Protectionism is practiced by states to protect the economic and business interest of domestic industries, companies, traders etc. In long-term, protectionism weaken the industry as without competition there will be no innovation, efficiency which may result in lower quality and expensive production. This way domestic product can not compete with foreign product. Question 9. What is meant by flows in relation to globalisation? (Delhi 2008) Answer: Flows in relation to globalisation refer to movement of ideas, capital, commodity and people from one part to another parts of world, which causes the process of globalisation to exist. Question 10. What is meant by social safety nets? (Delhi 2008) Answer: Social safety nets refer to welfare measures implemented by states to provide social security to poor and weaker section of society who is at the receiving end of economic development.

Question 1. Explain any four economic consequences of globalisation. (All India 2017) OR Mention any four political consequences of globalisation. (Delhi 2014) OR Explain any two economic consequences of globalisation. (Delhi 2014) OR Explain any four consequences of globalisation. (Delhi 2013) OR What is meant by globalisation? Explain any three cultural consequences of globalisation. (Delhi 2011) OR Describe any two cultural consequences of globalisation. (All India 2009) Answer: For definition of globalisation, Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations and these must be adequately distinguished. Political consequences The political consequences can be understood through following points ;

Economic consequences The economic consequences can be understood through following points :

Cultural consequences The cultural consequences can be understood through following points :

Question 2. Explain any two positive and any two negative effects of globalisation. (All India 2014) Answer: Positive Impacts of globalisation are (any two):

Negative impacts of globalisation are (any two) :

Question 3. What is globalisation? Highlight any three causes of globalisation, (All India 2014) OR Explain any four factors responsible for the development of globalisation. (All India 2013) OR Define globalisation. Explain any three causes of globalisation. (Delhi 2012) Answer: For definition of globalisation, Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations and these must be adequately distinguished. The factors responsible for globalisation are :

Question 4. How has technology contributed to globalisation? Explain. (Delhi 2013; All India 2009) Answer: For definition of globalisation, Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations and these must be adequately distinguished. Technology has contributed to globalisation in the following ways:

Question 5. Explain any four reasons due to which globalisation is resisted. (Delhi 2013) OR What is meant by globalisation? List any two forms of resistance to globalisation. (Delhi 2010) Answer: For meaning of globalisation, Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations and these must be adequately distinguished. The four reasons due to which globalisation is resisted are :

Question 6. “Globalsation has shifted power from nation-states to global consumers.” Justify the statement. (HOTS; All India 2012) Answer: Globalisation has shifted power from nation-states to’global consumers because of the following points:

Question 7. Define globalisation. How is it different from internationalisation? (All India 2011) Answer: For definition of globalisation, Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations and these must be adequately distinguished. It is different from internationalisation on the basis of following points :

Question 8. Define globalisation. It is a multi dimensional concept? Justify. (All India 2009) Answer: For definition of globalisation, Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations and these must be adequately distinguished. Yes, it is multi-dimensional concept because it has political, economic and cultural manifestations and these are very different to each other. It is wrong to say that globalisation is purely economic concern and would be purely cultural phenomena. Globalisation has, affected the globe unevenly. It is important to avoid drawing general conclusions about the impact of globalisation.

Question 1. Explain globalisation. How has technology contributed in promoting globalisation? (Delhi 2015) Answer: Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations and these must be adequately distinguished. Question 2. Explain any three reasons for resistance to globalisation. (Delhi 2015) OR Explain the concept of globalisation and any two reasons for resistance to it. (All India 2013) Answer: For meaning of globalisation, Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations and these must be adequately distinguished. The four reasons due to which globalisation is resisted are :

Question 3. Explain the positive impacts of globalisation on the present day world. (Delhi 2015) OR What is meant by globalisation? Highlight any of its two good and two bad aspects. (Delhi to 2008) Answer: Positive Impacts of globalisation are (any two) :

Negative impacts of globalisation are (any two) :

Question 4. Describe any three effects of globalisation on the culture of a country. (All India 2015) Answer: The effects of globalisation on the culture of a country are :

Question 5. Describe any three effects of globalisation on the economy of a country. (All India 2015) Answer: Following are the three effects of globalisation on the economy of a country

Question 6. Describe any three factors which are responsible for globalisation, (All India 2015) Answer: For definition of globalisation Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations and these must be adequately distinguished. The factors responsible for globalisation are :

Here, we can take an example of bird flu or tsunami, which is not confined to only one nation. It has affected the world as whole. Similarly, any major economic event would have an immediate impact on the local, national or regional environment at the world level. Question 7. Explain any three benefits of globalisation with examples. (Delhi 2014) Answer: The three benefits of globalisation are as follows: (i) Economic benefits

(ii) Technological benefits Technological equipments as telephone , internet, telegraph and microchip have contributed to globalisation by exchanging ideas, capitals and people to make convenient to move from one place to another at a fast pace under the process of globalisation. (iii) Political Benefits

Question 8. How has globalisation impacted India and how is India impacting globalisation? (All India to 2008) Answer: Globalisation affected India economically, socially and culturally. After adopting New Economic Policy in 1991, India has removed restrictions on imports of goods. It also encouraged the investors to invest in India. FDI to produce goods and services has increased, it also enhanced foreign exchange reserves. After adopting globalisation, USA and European culture spread in India. The food habit and dressing style is changing. Families are converting from joint to the nuclear. Eating burgers and pizzas and wearing jeans have brought dramatic change in our lives. In India, information technology and space technology have been enhanced after globalisation. India is also involved in trade and commerce with other nations. Even though at some places India plays a leadership role. However, in India, resistance to globalisation has come from various quarters. These are as follows:

Question 1. Read the following passage carefully and answer the following questions: (Delhi 2016) At the most simple level, globalisation results in an erosion of state capacity that is, the ability of government to do what they do. All over the world, the old ‘welfare sate’ is now giving way to a more minimalist state that performs certain core functions such as the maintenace of law and order and the security of its economic and social well-being. In place of the welfare state, it is the market that becomes the prime determinant of economic and social priorities. (i) What do the words ‘erosion of state capacity imply? Explain with the help of an example. (ii) Why is the concept of welfare state giving way to a minimalist state? (iii) How has market become the prime determinant of social priorities? Answer: (i) The word ‘erosion of state capacity’ refers to reduction, of role of state in society and economy. Today, state is not regulator of economy, it is determined by free market forces. State has started reducing subsidies on food, petrol fertilisers, etc gradually. (ii) The welfare state is giving way to minimalist state which performs certain core functions such as, the maintenance of law and order and the security of its citizens because of changing role of state under the forces of globalisation which has been reducing the role of state. (iii) The market has become the prime determinant of social priorities. Today, state is acting, making decision on the basis of market forces. It is the market which has been forcing the state and society what to do and what not to do. Our societal priorities are being influenced by market. It is market which determines what and how we have to eat, drink watch, dress etc. Question 2. Read the following passage carefully and answer the following questions (All India 2016) Globalisation does not always reduce state capacity. The primacy of the state continues to be unchallenged basis of political community. The old jealousies and rivalries between countries have not ceased to matter in world politics. The state continues to discharge its essential functions (law and order, national security) and consciously withdraws from certain domains from which it wishes to. States continue to be important. Indeed, in some respects state capacity has received a boost as a consequence of globalisation, with enhanced technologies available at the disposal of the state to collect information about its citizens. (i) What are the two most essential functions of the state? (ii) How do enhanced technologies enable the state to rule better? (iii) Justify with the help of an example that globalisation gives a boost to the state capacity. Answer: (i) The two most essential functions of the state is to defend and secure the boundaries of the state to maintain national security and to provide justice and maintain law and order. (ii) Enhanced technologies, enable the state to collect important information about its citizens which helps the state to keep surveillance on its people continuously. (iii) Globalisation has given boost to the state capacity because it has made available advance technology to state to rule its people better. Thus, globalisation has made state more powerful than before.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.