Find Your Free Essay Examples

Important Questions Class 12 Political Science Chapter 7 Security The Contemporary World

Free PDF download of Important Questions for CBSE Class 12 Political Science Chapter 7 Security in the Contemporary World prepared by expert Political Science teachers from latest edition of CBSE(NCERT) books, On StudySolver.Org to score more marks in CBSE board examination. You can also Download  Political Science Revision Notes Class 12  to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations. Jump to 4 Marks Questions Jump to 6 Marks Questions jump to 2 Marks Questions

Question 1. Define security. (Delhi 2014) OR What is meant by security? (Delhi 2013) OR What does security relate to? (All India 2008) Answer: Security mainly refers to freedom from threats. Existence of human being and life of a country is full of threats, concludingly, security is related to extremely dangerous threats which could endanger to core values and these values are not repairable. Question 2. Define cooperative security, (All India 2014) OR What is cooperative security? (Delhi to 2008) Answer: Cooperative security means to achieve security with the help of cooperation among the countries at the bilateral, regional or global level. It may include International Organisations, NGO’s, trade unions etc. Question 3. What is meant by disarmament? (All India 2014) Answer: Disarmament requires all states to give up certain types of weapons. For instance, the 1972 Biological Weapons Convention (BWC) and 1992 Chemical Weapons Convention (CWC) banned the production and possession of these weapons. Question 4. Mention any two new threats to the security of a state. (All India 2013) Answer: Two new threats to the security of a state are :

Question 5. How is balance of power a component of traditional security? (All India 2012) OR What is balance of power? (All India 2008) Answer: Balance of power refers to the maintenance of balance of military power in comparison to a neighbouring country. The governments have to be very careful regarding balance of power between nations, as at some point of time in future any government can opt to be aggressive. Question 6. How is alliance building a component of traditional security? (All India 2012) Answer: An association or an alliance is a partnership of states that coordinate with each other to deter and defend against military attack. This is done to increases the effective power in comparison of other countries. Question 7. Why human security is more important in the contemporary world than territorial security? (Delhi 2011) Answer: Human security has been given priority over territorial security because a secured state does not imply secured people. If we look into the last 100 years, maximum number of people have been killed by their own governments rather than foreign armies. Question 8. What is human security? (All India 2011) OR What is meant by human security? (All India 2009) OR What do you understand by human security? (All India (C) 2008) Answer: By human security we mean the security of integrity rights and self-respect of human being along with their life, dignity and honour. Question 9. State any one measure to deal with terrorism as a new source of threat to security. (Delhi 2011) Answer: Terrorism is a new source of threat to security. International cooperation can work in dealing with terrorism. Question 10. What in meant by global security? Delhi 2009; (All India (C) 2008) Answer: Global security means international cooperation to combat various international issues. The idea of global security emerged in the 1990s in response to threats like global warming, terrorism, AIDS, etc. Question 11. What is meant by ‘territorial security’? (Delhi 2009) Answer: Territorial security means security against threats from across the borders and from within the country. It protects and safeguards the territory of a country. Question 12. What is the basic difference between the ‘traditional’ and ‘non-traditional’ concept of security? (Delhi 2009) Answer: Traditional security deals with use or threat of use of military whereas non-traditional security go beyond military threats and include threats that endanger human existence. Question 13. What did BWC (Biological Weapons Convention), 1972 decide? (All India 2008) Answer: Biological Weapons Convention (BWC) of 1972 decided to ban the production and possession of biological and chemical weapons.

Question 1. Mention any two human rights in the political field. (All India 2014) Answer: The two human rights in the political field are:

Question 2. Highlight any two threats to a country’s security as per the traditional notion of security. (All India 2014) Answer: Two threats as per the traditional notion of security are :

Question 3. Explain the traditional concept of ‘security’. (Delhi 2013) OR What is the traditional notion of security? (All India (C) 2008) Answer: Traditional security is mainly concerned with the use or threat of use of military force. In traditional security, force is both the principle threat to security and the principle means of achieving security. Question 4. What is meant by the non-traditional notion of security? (All India 2013) Answer: Non-traditional notions of security extends beyond military threats. It covers various categories of threats and dangers, which affect the conditions of human existence. Non-traditional notions doubts traditional referent of security. Question 5. Which are the two forms of cooperative security as per its traditional notion? (All India 2013) Answer: The two forms of cooperative security as per its traditional notion are:

Question 6. Mention any two components of India’s security strategy. (Delhi 2011) OR Describe any two components of India’s security strategy. (All India (C) 2008) Answer: Two components of India’s security strategy are :

Question 7. Mention any four components of traditional security. (Delhi 2008) Answer: Four components of traditional security policy are:

Question 8. Mention any four threats, except war, to human security, (All India 2008) Answer: The four threats to human security are:

Question 9. List any two new sources of threats to security. (Delhi (C) 2008) Answer: Two new sources of threats to security are:

Question 10. What is the relationship between traditional security and cooperation? (Delhi (C) 2008) Answer: Traditional security is closely related with cooperation as it recognises the need for cooperation to limit violence. This limit directly relates to both means and ends of the war. It has been universally accepted that countries should go to war for genuine reasons, say self-defence or to protect other people from genocide.

Question 1. What is meant by alliance building as a component of traditional security policy? What are its advantages? (All India 2016) Answer: Alliance building is the fourth element of traditional security policy. An association or an alliance is a partnership of states which coordinate with each other to deter and defend against military attack. Advantages of alliance building as a component or traditional security policy are:

Question 2. Explain the concept of human security. (All India 2015) Answer: The concept of human security is concerned with protection of people. Though, human security and state security are often considered the same, but secure states do not mean secure people. Protection of citizens from foreign attack is necessary condition for the security of people, but not a sufficient one. During the last 100 years, there have been more killing by their own governments rather than foreign armies. According to proponents (supporters) of human security, the basic goal is the protection of individuals. There are however, differences over the threats from which individuals are to be protected. There are basically two categories of proponents. They are :

Question 3. Differentiate between the traditional and the non-traditional notions of security. (HOTS; Delhi 2015) Answer: The differences between traditional and non-traditional security are:

Question 4. Distinguish between the internal and external notion of traditional security. (HOTS; All India 2015) Answer: Differences between the internal and external notion of traditional security are

Question 5. Explain any four components of India’s security strategy. (All India 2014) OR Explain in brief any four components of India’s security strategy. (Delhi 2012) OR Describe any two important components of India’s security strategy. (All India 2011) OR State the various components of India’s ‘security strategy.’ (All indin 2009) Answer: The security strategy of India involves four components: 1. Strengthening military capability This is the very first component of Indian security strategy because India has been involved in conflict with its neighbours. It is surrounded by nuclear-armed countries in the South Asian region, so India first tested a nuclear device in 1974 was justified. 2. Strengthening International Norms and Institutions India took initiatives to bring about a universal and non-discriminatory non-proliferation regime in which all countries would have the same rights and obligations with respect to weapons of mass destruction. 3. Internal security The very third components of Indian security strategy is geared towards meeting security challenges within the country. Several militant groups from areas such as the Nagaland, Mizoram, Punjab and Kashmir among others have, from time to time, sought to break away from India. 4. Development of economy India wants to develop its economy in a way that the vast mass of citizen are lifted out of poverty and misery and huge economic inequalities are not allowed to exist. Question 6. Identify and explain any four new sources of threat to security. (Delhi 2013) OR How is global poverty a source of insecurity? Explain. (All India 2012) Answer: Four new threats to security are :

Question 7. What are the reasons behind the rise of international terrorism? (Delhi 2009) Answer: The reasons behind the rise of international terrorism are:

Question 1. What is meant by global poverty? Suggest any two ways to reduce disparity between the poor and the rich at the global level. (All India 2017) Answer: Global poverty is another source of insecurity. At present, world population is 7 billion which is likely to rise upto 9-10 billion in upcomming decades. Currently, half of the world’s population growth occurs in just six countries India, China, Pakistan, Nigeria, Bangladesh and Indonesia. Among the world’s poorest countries, population is expected to triple in the next 50 years, whereas population is shrinking in many rich countries. High per capita income and low population growth make rich state or rich social groups get richer, whereas low incomes and high population growth reinforce each other to make poor states and poor groups get poorer. Globally, this disparity contributes to the gap between the Northern and Southern countries of world. Poverty in the South has also been causing large-scale migration to seek a better life and economic opportunities. Two ways to reduce disparity between the poor and rich at the global level are : 1. Quality education Provides children  knowledge and life skills to realise their full potential. Education is a means through which employable skills are imparted. To remove poverty globally, governments must ensure quality education to each and every child. Education is a liberating force which liberate the people from poverty, suppression, exploitation, etc. 2. Economic and social security:  To overcome poverty, communities around the world must be provided economic and social securities they need to thrive. Government accross the globe must extend basic health care, education, housing, pension, disability insurance, survivor benefits and unemployment insurence to the families living under poverty. Apart from these, people living in poverty must be ensured to have skills and knowledge they need to secure a livelihood, and support their families. Question 2. What is meant by traditional notion of external security? Describe any two components of this type of security. (Delhi 2016) Answer: Traditional notion of external security means the greatest danger to a country is from military threats. The very origin of this kind of insecurity is other nation, which by threatening the military action perils the core values of sovereignty, independence and territorial integrity. Military action also endangers the lives of ordinary citizens. The two components are :

The governments have to be very careful regarding balance of power between nations, as at some point of time in future any government can opt to be aggressive. Question 3. Explain balance of power as a component of traditional security policy. How could a state achieve this balance? (Delhi 2016) Answer: Balance of Power as a component of traditional security policy The balance of power is the third components of traditional security policy. It means that not every country is equal in terms of power. When other countries are looked around, it can be judged easily that who is threat for our nation in coming future. Some countries are bigger and stronger. For instance, a neighbouring country may not be preparing to attack. Infact there is no strong reason for a war or attack to happen. But the fact that the country is strong and bigger is a kind of symbol that it will attack in future if circumstances arises. On the basis of a speculation, governments are very sensitive to the balance of power between their country and other countries. It is important to maintain a favourable balance of power with the countries with whom they have differences and with those they have had issues in the past. In the following way state/nation can achieve balance of power:

Question 4. What is meant by traditional notions of internal and external security? Explain. (Delhi 2016) Answer: Differences between the internal and external notion of traditional security are. Question 5. Describe any three new sources of threat to security giving examples for each. (All India 2016) OR What is meant by security? Evaluate the role of any four new sources of threat to security. (Delhi 2010) Answer: Security mainly refers to freedom from threats. Existence of human being and life of a country is full of threats, concludingly, security is related to extremely dangerous threats which could endanger the core values and these values are not repairable. Four new source of threat four new threats to security are :

Question 6. What is meant by non-traditional notion of security? Differentiate between the narrow and broad concept of human security. (All India 2016) Answer: Meaning of non-traditional notions of security It includes a wide range of threats and dangers which affect the condition of human existence. The non-tredition notion of security go beyond military there at. In traditional security conception focus has been on state, its territory and governing institutions while in non-traditional conception, human kind has become concern along with state. Non-traditional views of security have been called as ‘human security’ or ‘global security’. Difference between ‘narrow’ and broad concept of human security Supporters of the ‘narrow’ concepts of human security emphasis on violent threats to individuals or as Kofi Annan believes ‘protection of communities and individuals from internal violence’. On the other hand, proponents of the ‘broad’ concept of human security emphasis on the threat agenda that should include hunger, disease and natural disaster that kill far more people than war, genocide and terrorism together. Thus, human security policy, they argue, should protect people from these threats as well as from violence. Question 7. What is meant by security? Mention any four components of Indian Security strategy. (Delhi 2015) Answer: Security mainly refers to freedom from threats. Existence of human being and life of a country is full of threats, concludingly, security, is related to extremely dangerous threats which could endanger the core values and these values are not repairable. Components of Indian Security The security strategy of India involves four components: 1. Strengthening military capability This is the very first component of Indian security strategy because India has been involved in conflict with its neighbours. It is surrounded by nuclear-armed countries in the South Asian region, so India first tested a nuclear device in 1974 was justified. 2. Strengthening International Norms and Institutions India took initiatives to bring about a universal and non-discriminatory non-proliferation regime in which all countries would have the same rights and obligations with respect to weapons of mass destruction. 3. Internal security The very third components of Indian security strategy is geared towards meeting security challenges within the country. Several militant groups from areas such as the Nagaland, Mizoram, Punjab and Kashmir among others have, from time to time, sought to break away from India. 4. Development of economy India wants to develop its economy in a way that the vast mass of citizen are lifted out of poverty and misery and huge economic inequalities are not allowed to exist.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Traditional security deals with use or threat of use of military.

Non-traditional security go beyond military threats and include threats that endanger human existence.

Traditional threats to security endanger the core values of sovereignty, independence and territorial integrity of state.

Non-traditional security is concerned with threats that endanger the human than state.

Under traditional concept, major focus is on use of military force.

Under non-traditional security military is used as a last resort.

Under traditional security, force is both principal threat to security and means to achieve security.

Under non-traditional concept threat is general environment.

Although internal security was a part of the concerns of the governments historically, however, it was not given much importance.

Mostly when we talk of security in traditional conception, it is about external security wherein greatest threats is from another country.

Internal security mainly concerned with maintaining internal peace and order. And protecting the country from separatist threats from within.

External notion of security is concerned with protecting sovereignty, independence and territorial integrity from military threats of another country.

Under internal notion of traditional security, security policy of states is either suppression of separatist demands or adjustment of their demands.

Under external notion, security policy are-deference, defence, balance of power and alliance building.

Internal wars and conflicts now make up more than 95 per cent of all armed conflicts fought anywhere in the world.

Although External security threats still have been major concern for governments, however frequency of war between countries has been reduced greatly now.

Internal security problems and threats can be regulated by acknowledged central authority that is government.

In case of external security conflicts, war, and threats there is no acknowledged central authority that stands above everyone else. UNO authority is only to the extent that member state allows.