Find Your Free Essay Examples

Important Questions Class 12 Indian Economics Development Chapter Environment And Sustainable Development

Free PDF download of Important Questions with Answers for CBSE Class 12 Economics Chapter – Environment and Sustainable Development prepared by expert Economics teachers from latest edition of CBSE(NCERT) books only by StudySolver to score more marks in CBSE board examination. You can also Download  Economics Revision Notes Class 12  to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

1. Define environment.  Ans.  Environment is defined as the total planetary inheritance and the totality of all resources.

2. Give two examples of biotic elements of environment.  Ans. Animal and plants.

3. What do you mean by carrying capacity of environment?  Ans.  Carrying capacity of the environment implies that the resource extraction is not above the rate of regeneration of the resources and the wastes generated are within the absorption capacity of environment.

4. Give the meaning of renewable resources.  Ans.  Renewable resources are those which can be used without the possibility of being exhausted, such as trees, fishes etc.

5. What do you mean by non­renewable resources?  Ans.  Non­renewable resources refer to those resources which get exhausted with extraction and use such as fossil fuel, coal etc.

6. What happens when the rate of resource extraction exceeds that of their regeneration?  Ans.  Then environment fails to perform its vital function of life sustenance and it leads to the situation of environmental crisis.

7. Give the meaning of absorptive capacity of the environment.  Ans.  Absorptive capacity of the environment means the ability of  the environment to absorb degradation.

8. Why have some resources become extinct?  Ans.  Some resources have become extinct because their extraction has been above the rate of regeneration.

9. What is global warming?  Ans.  Global warming is a gradual increase in the average temperature of the earth’s lower atmosphere and ocean.

10. Give two examples of overuse of resources  Ans. i)  Excessive exploitation of fossil fuel. ii)  Excessive tree felling.

11. Define sustainable development. Ans.  Sustainable development is that process of development which meets the needs of present generation without reducing the ability of future generation to meet their own needs.

12. Give two examples of misuse of resources.  Ans. i)  Use of wood as a household fuel. ii)  Use of rivers to absorb industrial effluents.

13. State the two major environmental issues the world is facing today:  Ans. i)  Depletion of natural resources ii)  Environmental degradation

14. Mention any one measure to control air pollution.  Ans.  Promotion of cleaner fuel, like use of CNG, LPG

15. Give the name of two movement which aimed at protecting forests.  Ans. i)  Chipko Movement ii)  Appiko Movement.

16. State two basic problems related to environment.  Ans. i)  Problem of Pollution. ii)  Problem of excessive exploitation of natural resources.

17. State main function of central pollution control board?  Ans . Board (CPCB) investigates, collects and disseminate information relating to water air and long pollution, lay down standards of sewage/trade effluent and emissions.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.