Find Your Free Essay Examples

Important Questions Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health

Free PDF download of Important Questions with Answers for CBSE Class 12 Biology Chapter 4 – Reproductive Health prepared by expert Biology teachers from latest edition of CBSE(NCERT) books only by StudySolver to score more marks in CBSE board examination. You can also Download  Biology Revision Notes Class 12  to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations. Jump to 2 Marks Questions Jump to 3 Marks Questions

1 Marks Questions 1. Give the term for prenatal diagnostic technique aimed to know the sex of developing foetus and to detect congenital disorders. Ans.  Amniocentesis.

2. After a successful in vitro fertilisation, the fertilised egg begins to divide. Where is this egg transferred before it reaches the 8-celled stage and what is this technique called? Ans.  Fallopian tube; Zygote intra fallopian transfer (ZIFT)

3. Give the term for rapid population growth. Ans.  Population explosion.

4. Name the fluid from which foetal cells are extracted for chromosomal analysis. Ans.  Amniotic fluid.

5. Give technical name of female used to bring up in vitro fertilized egg to maturity. Ans.  Surrogate mother.

6. Name the oral contraceptive developed by CDRI, Lucknow. Ans.  Saheli

7. What is the WHO’s interpretation of reproductive health? Ans.  WHO defines reproductive health as total well being in all respects of reproduction including physical, emotional, behavioural and social.

8. Why has the Government imposed a statutory ban on amniocentesis? Ans.  The Government has banned amniocentesis to check on the incidences of female foeticides.

9. Expand MTP and ICSI. Ans.  MTP: Medical Termination of Pregnancy. ICSI: Intra Cytoplasmic Sperm Injection.

10. What is lactational amenorrhoea? Ans.  It refers to absence of menstruation during period of intense lactation.

11. Write the scientific name of causative agents of :– i) Syphillis ii) Gonorrhoea. Ans.  ( i)  Treponema Pallidum (ii)  Neisseria Gonorrhoea

12. Name the technique by which one can disorder any possible chromosomal or metabolic disorders in foetus. Ans.  Amniocentesis.

13. Expand the following :– i) GIFT ii) ICSI iii) IUCD Ans.   (i)  Gamete Intrafallopian transfer. (ii)  Intra Cytoplasmic Sperm injection (iii)  Intra uterine contraceptive devices.

2 Marks Questions 1. Lactational Amenorrhea is a method of contraception Justify. What is the maximum effectiveness of this method in terms of period/duration? Ans.   (a)  Ovulation and menstrual cycle do not occur during the period of intense lactation following parturition. Therefore, as the mother breast feeds, chances of conception are nil. (b)  It is effective only upto a maximum period of six months following parturition.

2. How are non medicated IUD’S different from hormone releasing IUD’S? Give examples. Ans. (a)  Non medicated IUDs = Lippes loop, Copper releasing IUDS (CuT, Multiload 375) ® These increase phagocytosis of sperms within uterus and release copper ions which suppress sperm motility and fertilizing capacity of sperm. (b)  Hormone releasing IUDs – Progestasert, LNG-20 -These makes uterus unsuitable for implantation and the cervix hostile to sperms.

3. What are implants? How do they help in preventing fertilisation? Ans.  The structures which contain hormones like progesterone and estrogen and are placed under the skin.

4. Briefly explain two natural barriers for birth control. Ans.  Periodic abstinence – couple should avoid coitus from 10th to 17th day of menstrual cycle. Coitus interruptus – Male partner withdraws his penis from the vagina just before ejaculation of semen.

5. Enlist any four possible reasons for infertility in human beings. Ans.  Physical, congenital disease, Drugs, Immunological and even psychological (any four).

6. What does GIFT represent? Ans.  It is the introduction of two unfertilized oocytes and several sperms into the fallopian tube of a woman desirous to be a mother through laproscope. The eggs may be hers or a donor’s. The sperms may be of her husband’s or of a donor. Fertilisation occurs in vivo and the development of the foetus takes place through natural process.

7. How does Cu- T act as a contraceptive? Ans.  It is an intrauterine device having ionized copper. The copper diffuses into the uterus and brings about the release of toxic cytokines. They inhibit sperm motility and therefore fertilization of ovum.

8. Mention any four probable reasons for the rapid rise of population in our country? Ans.  The probable reasons could be:

9. Identify the device used for the following methods of birth control: Barrier, IUD, Surgical technique and Administering hormone. Ans.  Barrier: Condom, IUD: Copper –T, Surgical technique: Vasectomy or Tubectomy, Administering Hormone : Oral Pill.

10. What are STDs? Mention any two of it. Ans.  Diseases or infections transmitted through sexual intercourse are collectively called Sexually Transmitted Diseases or STDs. Ex: Syphilis and Gonorrhoea.

11. “Removal of Gonads cannot be a contraceptive option”. Why? Ans.  Because in this methods, gonads are surgically removed it will lead to infertility & both male & female will be dependent on hormones in their remaining life to regulate functioning of many reproductive org .

12. What are MTPs ? Under what conditions MTPs are legally permitted? Ans.  MTP refers to as medical termination of pregnancy. It is legalized in our country only:-

13. Describe the technique which is used for sex determination in foetus? Ans.  Amniocentesis is the prenatal diagnosis in which sample of amniotic fluid from womb of a pregnant women is taken during early stages of foetal development, the cells are cultured & analyzed to determine the sex of foetus.

14. What are test tube babies? Are they different from normal babies? Ans.  The baby produced lay conceiving eggs & sperms in a culture tube (envitro fertilization) & nursing in the uterus is called a test – tube baby. They are same as normal babies only the fertilization for such zygote occurs in in-vitro conditions.

15. Mention any four objectives of RCHC. Ans.  RCHC refers to a popular programme called “Reproductive & child health care (RCHC) & the major tasks under these programmes are :-

3 Marks Questions 1. Give another name for sexually transmitted diseases. Name two sexually transmitted diseases which are curable and two diseases which are not curable. Ans.  Veneral disease (VD)/Reproductive tract infection (RTI) Curable : Syphilis, Gonorrhoea Non Curable : Hepatitis B, AIDS, Genital herpes

2. Differentiate between Vasectomy and Tubectomy. Ans.

3. Name the techniques which are employed in following cases : (a) Transfer of an ovum collected from a donor into the fallopian tube of another female who cannot produce ova but can provide suitable environment for fertilisation and development. (b) Embryo is formed in laboratory in which sperm is directly injected into ovum. (c) Semen collected either from husband or a healthy donor is artificially introduced either into vagina or uterus. Ans. (a)  Gamete intra fallopian transfer. (b)  Intra cytoplasmic sperm injection (c)  Intra uterine insemination.

4. Mention the various precautions one has to take in order to protect himself/herself form STDs. Ans.  (i) Avoid blood transfusion from an infected person. (ii) Avoid sex with an unknown partner or multiple partners. (iii) Always use condom. (iv) Avoid sharing of injections needles and syringes and surgical instruments.

5. What are the disturbing trends observed regarding MTP? Ans.  Majority MTP’s performed illegally by unqualified quacks, missuse for female foeticide.

6. Enlist any three causes of infertility in men and women. Ans.  Reasons for infertility in men and women are:

7. State the consequences of over population. Ans.  The consequences of overpopulation are :

8. Differentiate between natality rate and mortality rate. Ans.

9. Explain any one natural method of birth control. Ans . One of the natural methods of birth control is Periodic abstinence or Rhythm method. The couple avoids or abstains from coitus from day 10 to 17 of the menstrual cycle because ovulation occurs during this period and therefore the period is highly fertile. The method is based on the facts the ovum remains alive for 1-2 days and the sperm remains alive for about 3 days. The effectiveness of this method is limited as most of the women have irregular menstrual cycle.

10. Give three differences between tubectomy and vasectomy. Ans .

11. Describe the three manners in which fertilization of human ovum by sperm can be prevented? Ans .  I. NATURAL METHODS :  avoiding chances of meeting between the gametes.

II. BARRIER METHODS :-  ovum & sperms are prevented from coming closer with the help of barriers.

12. Suggest some methods to assist infertile couples to have children? Ans . Three are special techniques called Assisted Reproductive Technologies (ART) to help infertile couples to have children:-

13. Briefly explain the various reproductive technologies to assist an infertile couple to have children. Ans.  Assisted Reproductive Technology (ART) includes in vitro fertilization-embryo transfer (IVF-ET), gamete intrafallopian transfer (GIFT), zygote intrafallopian transfer (ZIFT), and frozen embryo transfer (FET). These techniques also apply to oocyte donation and gestational carriers. Approximately 99 percent of ART cycles performed are IVF-ET. IVF-ET has helped many couples conceive successfully. ART may be recommended when other treatments (such as intrauterine insemination) have not been successful or when there is severe male factor infertility, severe endometriosis or tubal obstruction.

Method of sterilisation in  males Vasa defferentia of both sides are cut and tied Prevents movement of sperms at cut end.

Method of sterilisation in  females. Fallopian tube of both sides are cut and tied. Prevent movement of egg at cut end.  

1. It is the number of births per one thousand individuals per year.

1. It is the number of deaths per one thousand individuals per year.

2. It is the rate at which the new members are added to the population by reproduction.

2. it is the rates at which the individuals die out.

3. It increases population size and population density.

3. It decreases population size and population density.

1. It is a sterilization technique for men.

1. It is a sterilization technique for women.

2. The two vasa differentia are cut and tied up.

2. The two oviducts are cut and tied up.